Tål mina TICS, tack! Boktips

av admin den 7 juli 2017

Här kommer ett boktips från Ulrika Sortelius, bibliotekarie vid Sjukhusbiblioteket i Arvika. Boken finns att låna via sjukhusbiblioteken inom Landstinget i Värmland.

Tål mina TICS, tack!

Titel: Tål mina TICS, tack!
Författare:  Lisbeth Iglum Rönhovde
Förlag: InfolitenBOK

Den här boken kom ut för några år sedan men jag tycker att den förtjänar att få nya läsare. Den vänder sig till barn och unga, t.ex. mellan 10-20 år, som har tics eller tourettes syndrom. Illustrationerna av André Jensen är fantastiska och kan locka den mest ointresserade att bläddra vidare. Texten är enkel med korta rader och breda marginaler, lättläst med korta och konkreta beskrivningar. Boken handlar t.ex. om vad tics är, om man kan minska sina tics och vad andra behöver känna till om tics.

Boken bygger på att kunskap är det första steget att förändra sin tillvaro och boken ger många olika strategier för att hantera sina tics, förslag på bra mat, goda råd om sömn och andra användbara tips. Boken vänder sig som sagt till barn som själva har diagnosen tourettes syndrom eller besvär med tics, men den passar också för vänner, släktingar, lärare och andra som kommer i kontakt med barn och unga.

Vad är Tourettes syndrom?
Att ha Tourettes syndrom innebär att du har tics. Det kan vara allt från små ryckningar till att du får för dig att tvångsmässigt göra något. Så som att säga ett fult ord eller att du måste ta på något i en speciell ordning.

Här kan du läsa mer om tourettes syndrom
1177.se
Riksförbundet Attention
UMO

Bokmärk/Dela
Fler

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: