Boktips

av admin den 18 maj 2017

Här kommer ett boktips från Ulrika Sortelius, bibliotekarie vid Sjukhusbiblioteket i Arvika. Boken finns att låna via sjukhusbiblioteken inom Landstinget i Värmland.

Bildresultat för Introduktion till psykiatrirätt för vårdpersonal, socionomer och jurister. 2017

Introduktion till psykiatrirätt för vårdpersonal, socionomer och jurister. 2017

Författare:  Lotta Vahlne Westerhäll

Den här boken beskriver de rättsliga regler som vårdpersonalen har att förhålla sig till inom psykiatrin. Inom psykiatrin finns både frivillig vård och tvångsvård och det är flera olika lagar som finns som grund för de olika besluten t.ex. hälso- och sjukvårdslagen och patientsäkerhetslagen men även speciallagarna för psykiatrin som lagen om tvångsvård och lagen om rättspsykiatrisk vård. Boken redogör för hela tvångsvårdsprocessen, de olika formerna av tvångsåtgärder som kan förekomma, patientsäkerhet och andra frågor som t.ex. informationsöverföring.

Författaren Lotta Vahlne Westerhäll är professor emerita i offentlig rätt med särskild inriktning på socialrätt och hon har på senare år ägnat sig speciellt åt den psykiatriska tvångsvården. Boken är utformad som en översikt över regelverken men har även avsnitt som hon kallar diskussionsunderlag som handlar om olika rättsfall från varierande förvaltningsrättsliga instanser.

Bokmärk/Dela
Fler

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: