Boktips om hälsoångest: Tänk om jag är sjuk!

av Susanne Boman den 2 mars 2017

Här kommer ett boktips från Ulrika Sortelius, bibliotekarie vid Sjukhusbiblioteket i Arvika. Boken finns att låna via sjukhusbiblioteken inom Landstinget.

Bok. Tänk om jag är sjuk!Tänk om jag är sjuk! Fri från hälsoångest med hjälp av kognitiv beteendeterapi.
Av Erik Hedman mfl.
Natur & Kultur. 2016.

Att ibland oroa sig för sin hälsa är vanligt men hälsoångest är någonting helt annat. Det är en överdriven och förlamande rädsla för att ha eller utveckla en allvarlig sjukdom och som påverkar livskvaliteten negativt. Den här boken är en självhjälpsmanual men kan med fördel även användas av terapeuter som vill lära sig mer om hälsoångest. Här kan man lära sig ett nytt förhållningssätt till orostankar och få kunskap om att hantera de situationer som väcker oro och hälsoångest.

Läs om pågående forskning om internet-KBT.
Forskningsstudie Stockholms läns landsting
Debattartikel Läkartidningen

Mer om sjukhusbiblioteket vid centralsjukhuset i Karlstad
Vid centralsjukhuset i Karlstad finns ett Sjukhusbiblioteket dit alla är välkomna. Här kan du låna böcker, ljudböcker, tidningar, filmer och musik. Inneliggande patienter kan även låna med sig cd-spelare och dvd-spelare till avdelningen. Att låna är gratis. Du behöver bara ett lånekort som du får genom att kontakta biblioteket.

Patientinformation
Biblioteket har också böcker, broschyrer och filmer som handlar om hälsa och sjukdom. Materialet är lätt att förstå även för den som inte har medicinska kunskaper. Fråga så hjälper de dig.

Vill du att biblioteket kommer till dig?
Om du är patient på en avdelning och inte har möjlighet att gå till biblioteket så kommer de gärna med det du vill låna.

Öppettider: måndag-torsdag 10.00–17.00, fredag 10.00–15.00
Tel: 054-61 51 44 eller 054-61 50 15

 

Bokmärk/Dela
Fler

{ 2 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

1 Susanne Boman 3 mars 2017 kl. 07:57

Tack för upplysningen. Det var en viktig poäng du framförde. Jag har nu formulerat om inlägget och rubriken til länkarna. Hoppas det blev mer tydligt.

2 Ola Lindgren 3 mars 2017 kl. 07:42

”just denna självhjälpsbok har i vetenskapliga studier visat sig effektiv för att minska oro för din hälsa”
Är det sant? Låter osannolikt att man ägnat flera vetenskapliga studier åt att studera verkan av en enda specifik bok. Länkarna du ger handlar om pågående forskning om internet-kbt. Något helt annat.

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: