”Inte bara berberis”

av Mona Noreklint den 19 maj 2016

”Inte bara berberis” – så hette en skrift som jag tog del av under min studietid. Det var på 70-talet och vi stackars arkitektstuderande fick ständigt stå i mål för miljonprogrammets misslyckanden. Berberis är en buske som var populär på 60-talet i allmänna bostadsområden. Den växlande färg med årstiderna, hade röda vackra bär i bärsäsongen och den hade taggar – den stod där den stod.

Med nya tider kom nya idéer och jag var förespråkare för nyttoväxter – bärbuskar, äppelträd och odlingslotter. Med växlande framgång bad jag trädgårdsarkitekterna att rita in mina favritobjekt. Motståndet låg mest i att frukten kom att bli liggande för ingen var ju ”ägare”.

Som psykospatient inom slutenvården har jag varit med om att under tre veckor (inklusive jul och nyår) inte få gå utanför avdelningens dörr. Jag BLEV galen. Det står i min journal att jag tog över hela avdelningen och jag minns att jag fick ”9 att inte göra- bud” av personalen.

Både medarbetare och patienter glädjs åt årets blomleverans.

Både medarbetare och patienter glädjs åt årets blomleverans.

NU lever vi i andra tider. Alla avdelningar har stor balkong – alla med utsikt över Klarälven! Ingen patient behöver fråga om lov eller ha speciell vårdgrad för att ta sig ut i frisk luft. Men vet ni?! I år blir det ”inte bara blommor” som växer på balkongen. Med dagens leverans av växter till Psykiatrihuset kom gräslök, rosmarin och JORDGUBBAR. Jag blir så lycklig och är övertygad om att det gör skillnad.

Mona Noreklint
anställd av Landstinget för erfarenhet av psykos och återhämtning

Bokmärk/Dela
Fler

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: