Stanna till – reflektera!

av Heini Nilsson den 14 december 2015

”Hjulen på bussen går runt, runt, runt” sjunger jag med barnbarnet gång på gång.

Det är väl så det är med oss också, vi går runt utan att tänka så mycket på vad eller hur vi gör – man kör på bara! Ibland behöver man dock ta sig tiden att stanna till.

Hos oss på rättspsykiatrin har vårdpersonalen fått möjlighet att stanna till och reflektera. En grupp sjuksköterskor fick i uppdrag att samordna träffar för vårdpersonal (sjuksköterskor och skötare) där man under två timmar diskuterar olika psykiatriska diagnoser. Personlighetsstörningar valdes ut som första diskussionsområde och inför träffen hade personalen läst om människor med dessa diagnoser i boken ”Ny i psykiatrin” av Heléne Glant.

Under fyra av sex omgångar har jag suttit med och dokumenterat de diskussioner som förts. Som icke vårdnära personal imponeras jag av den kunskap, yrkesskicklighet och tålamod som vårdpersonalen berättar om. Förstår att gränssättande, värdigt och tydligt bemötande samt relation är viktiga faktorer för framgångsrik behandling av patienter som lider av personlighetsstörning. Det var också fint att höra hur personalen stöttar varandra i kritiska lägen som annars kan orsaka konflikter och osämja inom personalgruppen.

I dessa tider är studiecirklar och reflektionsgrupper ett utmärkt koncept för att fortsätta utveckla och förbättra verksamheten med enkla medel med i princip ingen extra kostnad.  En relativt ny sjuksköterska tyckte att det var bra med fria diskussioner där hon fick ta del av kunskap från erfaren personal. En skötare jag pratat med tycker att det var positivt att träffas över avdelningsgränserna för att diskutera vårdens innehåll.

Temat Personlighetsstörningar avslutades med föreläsningen Personlighetssyndrom och personliga möten av Ola Lindgren. Föreläsningen handlade om nyttan med diagnoser och klassificering och mest om hur det påverkar de mänskliga mötena.

Hjulen rullar på och till våren avser vi fortsätta med ett nytt tema.

Bokmärk/Dela
Fler

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: