Så jobbar vi på Centrum för ätstörningar

av admin den 8 juni 2015

Skrivet av sjuksköterskorna Johanna Andersson och Susanne Träff-Karlsson.

Centrum för ätstörningar ligger i Psykiatrihuset

Centrum för ätstörningar ligger i Psykiatrihuset

På Centrum för ätstörningar, i psykiatrihuset i Karlstad, tar vi emot barn, ungdomar och vuxna från hela Värmland. Vi som jobbar här tycker att vi har ett viktigt och stimulerande arbete och trivs med både patienter och arbetskamrater. Och vi berättar gärna om vad vi gör hos oss.

Högkvalificerad vård av ätstörningar – det är vad vi erbjuder. På mottagningen arbetar vi tvärprofessionellt i team bestående av sjuksköterskor, kuratorer, psykologer, sjukgymnast, massageterapeut, skötare, bildterapeut, barn- och ungdomspsykiatriker, vuxenpsykiatriker och vårdadministratörer.När patienten kommer till oss inleds en noggrann utredning och bedömning. Vi genomför också en somatisk undersökning som innefattar vikt, längd och kroppsundersökning. Det ges även information om ätstörningen och näringens betydelse.

Familjen är viktig
När ett barn drabbas av en ätstörning arbetar vi med familjen som utgångspunkt därför att vi vet att familjen är den viktigaste resursen i arbetet för att få patienten frisk. Det första och mest akuta är att häva svälten och/eller bryta allvarligt kompensatoriskt beteende. Efter det arbetar vi vidare med de andra problem och svårigheter som kan finnas. Det är oerhört viktigt att söka efter och stärka de resurser som finns inom familjen.

Hantera känslor
Inte sällan har vuxna patienter med ätstörningar haft sin problematik under en lång tid. Den mest grundläggande behandlingen är att arbeta för ett normaliserat ätbeteende. För vissa patienter innebär det att häva svält och arbeta för viktuppgång och att bryta ett kompensatoriskt beteende. Andra viktiga teman i behandlingen är att hantera svåra känslor samt självbild och relationer.

Starkt engagemang
Vårt starka engagemang för den här patientgruppen är grunden till att vi arbetar här. Det är oerhört berikande, stimulerande, omväxlande och utmanande. Våra arbetskamrater har också en avgörande betydelse för att vi trivs så bra här. I vårt arbete som stundtals kan vara svårt är det ovärderligt att känna att vi som kollegor alltid kan finna stöd hos varandra.

Bokmärk/Dela
Fler

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: