Att arbeta med barn och ungdomar

av admin den 3 februari 2015

Av Maria Unenge Hallerbäck,  medicine doktor och barn- och ungdomspsykiater vid barn- och ungdomspsykiatrin i Värmland.

Att arbeta med barn och ungdomar är ett privilegium. Det blir aldrig långtråkigt. Det är ett arbete fyllt med spännande, gripande och ibland omtumlande möten.

Maria Unenge Hallerbäck

Maria Unenge Hallerbäck

Inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) hjälper vi barn som har det svårt på olika sätt. Vi arbetar bland annat med barn och unga som har depression eller ångest och med dem som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD och autism.

Barn utvecklas hela tiden och vi vet av forskning och erfarenhet att det finns biologiska grundförutsättningar som vi inte kan påverka. Men det finns andra faktorer som man kan påverka. Som att de vuxna som är en viktig del i barnets liv vet hur de kan uppmuntra barnet att kommunicera, vet hur de kan förebygga att barnet blir förtvivlat och får utbrott och hur de kan hjälpa barnet att få en fungerande vardag. Sådana saker har stor betydelse för hur barnet mår och utvecklas.

Även när man känner igen och kan konstatera en viss diagnos kan man aldrig säkert veta hur ett enskilt barn kommer att utvecklas. Därför finns det fördelar med att följa barnets utveckling över tid och ge de insatser som behövs i olika skeden för att främja utvecklingen. Av olika anledningar har det varit svårt för att möta upp alla behov som finns och vi har hamnat i en olycklig situation där föräldrar och barn får vänta orimligt länge på att få stöd och hjälp. Framöver kommer vi integrera utredning och behandling mer än vi tidigare gjort, så att föräldrar och barn inte behöver vänta på att få rätt hjälp. För att vår vision ska kunna bli verklighet behöver vi vara fler som arbetar med detta.

 

Bokmärk/Dela
Fler

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: