Goda levnadsvanor i psykiatrin- verklighet i Värmland!

av admin den 6 oktober 2014

Av Jill Taube, projektledare Bättre Levnadsvanor.

Så kaxigt valde jag att kalla min föreläsning på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Vi från projektet Bättre levnadsvanor var  en del i ett samarbete, där 6 organisationer delar på en monter under rubriken: Psykisk hälsa genom livet. Jag har haft förmånen att vara en del av det under några år och tog nu ” med mig” psykiatrin i Värmland och vårt projekt. Vi var fem personer som tillbringade fyra dagar i Göteborg, jag som projektledare och de andra som levnandsvaneombud på psykiatriska öppenvården i Karlstad.

Mässan är ju ett riktigt stort event och antalet besökare touchade 100.000. För en bokälskare är det ett riktigt eldorado förstås. Nu var vi som jobbade tillsammans i montern, måhända lite udda fåglar i sammanhanget. Vi sålde eller promotade inte böcker utan en härligt brokig uppsjö av olika projekt* och engagemang som alla strävar mot en bättre psykisk hälsa för många. Tillsammans hade vi mycket att bjuda på och många kom till montern för att fråga, för att berätta eller förstås för att ta sig en liten godis, penna och sist men inte minst tävla om de fina bokpriser vi lottad ut.

Är det verklighet med goda levnadsvanor i psykiatrins Värmland?
Vad tycker ni som läsare?
Har det märkts ännu att många medarbetare i psykiatrin förkovrats sig kring mat, motion, rökstopp och råd om att inte dricka så mycket alkohol? Har kunskapen och stödet till våra patienter ökat?

Vi vet inte ännu, men snart ska vi börja mäta och kika i journaler om råden om levnadsbanor ökat. Men allra först ska vi fortsätta att utbilda, nätverka och slå många goda slag för bättre levnadsvanor som en del av en psykisk hälsa genom livet. Allas rätt!

* Förutom vi själva, så var Västerbottens läns landsting, två projekt som har sin bas i SKL, temagruppen Psykisk hälsa från HFS, SPF. Snurrig kan man blir av mindre, alla dessa förkortningar. Här kommer nu en ordentlig förklaring: SKL är Sveriges kommuner och landsting och de projekt som var på plats var: Nationellasjälvskadeprojektet och PSYNK, högst aktuellt här i psykiatrin om jag förstår den satsning som pågår. SPF är Svenska psykiatriska föreningen och är psykiatrikers yrkesförening, HFS är ett nätverk för Hälsofrämjande sjukvård.

Bokmärk/Dela
Fler

{ 1 trackback }

Samordningsbloggen
15 oktober 2014 kl. 00:17

{ 0 kommentarer… lägg till en ny }

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: