ST vid Landstinget i Värmland är spännande.

av bloggadmin den 2 september 2014

Av Tsveta Kozhuharova, ST-läkare i allmänpsykiatri vid Landstinget i Värmland.

Jag valde att göra min ST i Värmland av flera anledningar. Karlstad är en trevlig stad med vänliga ortsbor och fin miljö. Jag tycker speciellt mycket om alla broar och Klarälvens vatten som rinner igenom staden och att vi har Vänern utanför. Staden är lagom stor, man slipper bilköer, parkeringsproblem, det är nära till det mesta. Det finns ett rikt kulturliv och många trevliga restauranger och barer. För mig har det också handlat om de möjligheterna Landstinget i Värmland ger mig att jobba självständig. Här kan jag också vara med och utveckla vården. Det gör att man känner sig uppskattad och betydelsefull. Sen kan jag inte låta bli att nämna något om vädret. Personligen tror att Karlstad har bland det bästa vädret i hela Sverige 🙂

Varför jag valde psykiatri som specialistområdeTsveta_2
Jag har alltid varit interesserad av processen i hjärnan och fascineras av psykiatriska patienter. Det som jag tycker är riktig spännande är hur man med läkemedel kan påverka olika områden i hjärnan och hjälpa människor till ett fungerade liv i samhället. Självklart måste man bli noggrann och skicklig på detta som psykiater.

ST vid Landstinget i Värmland är spännande
Här har jag en bra samarbetsmiljö och trevliga kollegor. Jag har nu varit ST-läkare i ca 1½ år och avslutade nyligen min tjänstgöring på Rättspsykiatrin i Kristinehamn. Det har varit mycket intressant område. Både min huvudhandledare och övriga handledare har varit underbara och jag kan alltid lita på att de finns till hands. De regionala och nationella kurserna som jag erbjuds som ST utvecklar min teoretisk psykiatrisk kunskap och utbildningssamarbetet med sex andra landsting för ST- läkare gör att jag kan utbyta erfarenheter och kontakter med ST över länsgränderna. Jag får åka på en internationell kongress en gång per år för att uppdatera mina farmakologiska kunskaper. Vad mer skulle man vilja ha?

Tsveta Kozhuharova
ST-läkare i allmänpsykiatri

Bokmärk/Dela
Fler

{ 1 kommentar… läs den nedan eller lägg till en }

1 Barbro Boomsma 18 september 2014 kl. 23:16

Härligt att nya unga läkare vill utbilda sig inom psykiatri. Önskar att man inte bara fascineras av läkemedel utan också hur terapi och positiv aktivering redan inom slutenvården har läkande och återhämtande funktioner. ”Man tankar ju inte bilen när man kommer fram”, som en patient uttryckte det när han efter 9 veckor inom slutenvården fick veta att läkemedel och terapi vad det som krävdes för hans tillstånd. Men terapi finns bara i öppenvården och remiss dit kunde inte skickas förrän vid utskrivning och sedan var det minst 1 års väntetid på behandling.
”Det är som att tanka bilen när man kommer fram” – fick plötsligt ett ansikte.
Den nya unga psykiatrin hoppas jag vill utveckla en psykiatri där man behandlar så fort man ser problemet.

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: