Gjuta samarbete

av Ylva Wibell den 26 augusti 2014

Nu har snart hela sommaren passerat med mycket sol och värme, det har växt både inne och utanför vårt växthus här på rättspsykiatrin i Kristinehamn.

De som vistas vid en rättspsykiatrisk vårdenhet har ofta långa vårdtider. Därför är det viktigt att man har en meningsfull vardag.

Min uppgift, tillsammans med annan personal, är att försöka locka individen att delta i en aktivitet som känns meningsfull och som utvecklar patienten. Något de kan ha nytta av när de blir utskrivna och i framtiden. Det kan vara allt från att träna uthållighet, koncentration, att samarbeta samt social träning. Alla personer som kommer till oss på rättspsykiatrin är givetvis olika. En del är lättare att motivera än andra, så det är ofta en utmaning att hitta en aktivitet som passar just den individen. Ibland kör man fast och får ta nya tag.

Redan innan vi flyttade från Marieberg startade jag och en av våra patienter en sådan typ av aktivitet. Det skulle nämligen göras ett fågelbad i betong till vår trädgård. För att genomföra detta tog vi fram en mall och snickrades ihop och göt en form. Sen var det dags att gjuta själva fundamentet. Ett plaströr sågades itu och fylldes med betong och gjöts ihop med ovansidan. Det var spännande om denna konstruktion skulle hålla. Vi väntade otåligt i fem dagar med att avlägsna formen. Till vår glädje hade det fungerat och nu var det bara att gräva ett hål för att kunna placera den i trädgården.

fågelbad_1Här ser ni resultatet av vår aktivitet. Vi blev väldigt nöjda. Kanske kommer detta inspirera flera patienter att vilja göra något liknande.

 

Under denna aktivitet har patienten tränat på att samarbeta och att följa och slutföra en plan från idé till mål. Som behandlare ger en sådan här aktivitet mig en möjlighet att se hur patienten löser eventuella problem som kan komma upp och guida personen vidare till en lösning.

 

 

Bokmärk/Dela
Fler

{ 1 kommentar… läs den nedan eller lägg till en }

1 Ola Lindgren 27 augusti 2014 kl. 08:14

Uppfriskande att läsa om respektfullt och meningsfullt patientarbete! Miljöterapi på klassiskt vis. Administrativa mål som ökande ”flöde” av patienter genom verksamheterna minskar kanske till och med möjligheten till god vård och behandling. Om man beaktar den tid det tar att göra nya livsförändrande erfarenheter tillsammans.

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: