Värmländsk hjärnkollsambassadör medverkade på Almedalsveckan.

av Susanne Boman den 27 juli 2014

Joanna Halvardsson, bloggare och journalist och hjärnkollsambassadör för Värmland medverkarde vid Almedalsseminariet På spaning efter en skola utan Avhopp.

Bland spanarna fanns förutom Johanna också Alice Bah Kuhnke, gd för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Lars Benon, rektor och Matilda Hellström, vice ordförande i Sveriges Elevråd – SVEA.

Seminariet anordnades av Temagruppen Unga i arbetslivet. De samlar in erfarenheter från arbetsmarknadsprojekt för att förbättra ungas möjligheter på arbetsmarknaden. Temagruppen drivs av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, SKL, Skolverket, Socialstyrelsen och Communicare.

Temagruppens hemsida kan man läsa att 15 procent av gymnasieeleverna får F eller streck i ett eller flera ämnen. De återstående tio procenten är avhopparna. Unga som saknar en fullständig gymnasieutbildning har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Gymnasieutbildning har blivit ett grundkrav från arbetsgivarna för de flesta anställningar. De som inte lyckas i skolan får det allt svårare i konkurrensen med jämnåriga med gymnasieutbildning.

– Skolan är för fyrkantig. Mobbningen skulle minska om vi vågade prata om att vi är olika och öka toleransen för elever med olika diagnoser, säger Joanna Halvardsson som driver bloggen Jag är inte dum i huvudet, jag har Aspbergers syndrom.

Några förändringar som spanarna förslagit är ökad individualisering, att förstatliga rektorerna med specialuppdrag kring läroplanen, att få in klassrumsnära forskning i skolan och att införa det ”flippade klassrummet” med digital och transparent teknik.

 

Bokmärk/Dela
Fler

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: