När sömnen krånglar

av Anna Rådström Sigurdsson den 15 april 2014

Bland våra patienter är det många som har problem med sömnen. Många beskriver att de piggnar till får mer energi sent på kvällen. En del fastnar framför datorn i flera timmar och glömmer bort tiden. För vissa är själva insomningen svår, ibland på grund av att de har svårt att komma till ro och slappna av. Det kan vara många tankar som snurrar runt i huvudet och stressar. En del upplever stillheten som ångestframkallande och tycker att det är obehagligt att tillvaron och omgivningen blir lugnare. En del vaknar flera gånger under natten. Sömnsvårigheterna ser olika ut och är väldigt individuella.

Många beskriver att en sysselsättning är viktigt. Något som ger struktur och innehåll på dagarna. Flera av de som inte har någon syssla har tappat motivationen att gå upp på morgonen och dygnsrytmen har förskjutits. De beskriver en stress över att de inte kommer vidare i livet medan deras vänner kanske är på jobb eller skola på dagarna. Många vårdgivare anser att sömnen ska förbättras innan man kan arbeta mot sysselsättning och jobb. Men kan det inte vara precis tvärt om för en del människor? Att det är sysselsättning och jobb som ger struktur och gör att sömnen förbättras. Tänk att ligga vaken på kvällen och veta att om jag ska få en sysselsättning måste sömnen förbättras först. Vem somnar då? Det kan skapa mycket stress hos den enskilde. Det är viktigt att lyssna på individens önskemål av förändring och inte alltid tro att vi vet vad som blir bäst för den enskilde.

Hjälp till bättre sömn
En god sömnhygien kan hjälpa till bättre sömn. Det innebär att undvika alkohol, kaffe, te och energidrycker 4-6 timmar före sänggående. Man bör också undvika stora sena måltider, ordna så det är mörkt, tyst och svalt i sovrummet  (ljudisolering kan vara att prova öronproppar). Man kan också ha ett block och penna bredvid sängen för att avlasta hjärnan från alla tankar om man funderar mycket vid sänggående. Att ta ett glas mjölk och en smörgås strax före sänggående kan underlätta insomnande . Likaså att motionera. Men inte kraftig motion de sista 6 timmarna innan du lägger dig. Att ha teknikprylar i sovrummet som TV, dator eller mobil kan ha både negativa och positiva effekter och påverkan är väldigt individuell.

Tillsammans med arbetsterapeuten i neuropsykiatriska samverkansprojektet (NPS projektet) kan man få individuell hjälp med att kartlägga dagen och kvällen för att få tips på förändringar i vardagen som kan underlätta sömnen. Vi har också startat en sömngrupp inom NPS projektet där psykolog och arbetsterapeut håller i kursen som är på sju tillfällen. Innehållet i kursen utgår från boken ”Sömn-sov bättre med KBT, kognitiv beteendeterapi”.

Arbetsterapeuten kan även föreskriva hjälpmedel tex boll- eller kedjetäcke eller hjälpmedel för att avsluta aktiviteter på kvällen. Ibland kan läkare ordinera ett läkemedel mot sömnproblem.

Du kan läsa mer om sömn på 1177

Bokmärk/Dela
Fler

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: