Ta chansen och gå en kurs i första hjälpen till psykisk hälsa

av admin den 10 mars 2014

Föreställ er att ni möter en människa som uppenbart visar tecken på att den är i någon slags kris, exempelvis en depression eller liknande och du står där och vill hjälpa. Hur vet man vad man ska göra? Borde man hjälpa eller ska man bara hoppas på att personen tar sig igenom sin kris själv? Är det kränkande och fel att träda in? Hur bemöter man en människas uttalade självmordstankar? Även om jag vill hjälpa är det ju inte alldeles enkelt.

Numera vet jag vilka steg jag ska ta. Jag är heller inte överdrivet rädd för att göra fel utan jag vet vad jag ska ta mig för att göra. Så har det inte alltid varit.  Jag heter Mia Carlström och är attitydambassadör och föreläsare inom Hjärnkoll med kunskap om ADHD och Aspergers syndrom. Förra våren fick jag tillsammans med 15 andra personer möjligheten att gå en instruktörsutbildning  i MHFA  Första Hjälpen  till Psykisk Hälsa. Nu har jag tillräckligt på fötterna för att veta vad jag ska göra för en person som genomlever en uppenbar kris. Idag är vi en grupp verksamma instruktörer som sprider denna kunskap här i Värmland.

Nu har alla i Värmland som är intresserade av att lära sig första hjälpen till psykisk hälsa möjligheten att gå en kurs. Detta är viktigt, så ta chansen. Alla kan delta, från enskilda individer till hela arbetslag.

Vi håller kurser om 12 studietimmar för såväl allmänheten som professionella. Kurserna inriktar sig antigen på ungdomar eller vuxna. Upplägget är 4x3timmar alternativ 6×2 timmar. Alla som är verksamma i människonära arbeten bör uppdatera sig mot denna rykande färska kunskap. Studieförbundet Bilda är igång nu med en kurs riktat till de som valt ungdomsinriktning. Studieförbundet Vuxenskolan startar snart upp de med.

Kontakta gärna mig, Mia Carlström  för vidare information om när och var nästa kurs drar igång. 
miacarlstrom@hotmail.com

 

MHFA står för Mental Health First Aid. Idén och programmet kommer från Australien och är nu översatt till svenska. Programmet är självklart anpassad till svenska förhållanden. Precis som kunskapen om hjärt- och lungräddning som räddar många liv, kan man ge första hjälpen till en person som har en psykisk kris. Det kan avgöra hur en människas psykiska hälsa utvecklas redan i ett tidigt skede. Med utbildning i MHFA får du kunskap och mod att stötta men också vetskapen om var en människa i kris kan få bra proffesionell hjälp.

Bokmärk/Dela
Fler

{ 2 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

1 Mia carlström 13 maj 2014 kl. 08:41

Hej! Va roligt att du är intresserad ! Kontakta studieförbundet vuxenskolan , tova.sjodin@sv.se så tar hon kontakt med dig när det är dags för kurs. Fundera på om det är Mhfa U eller V du vill gå. Undomsdelan passar ju för de som jobbar eller är nära ungdomar och V är vuxna. Det skiljer inte så mycket men en del.
Hoppas vi ses snart.
Mia

2 Harriet Boij 9 maj 2014 kl. 14:36

Detta initiativ är helt fantastiskt! Underbart att man tar tag i detta stora problem, med psykisk ohälsa som finns bland alla olika grupper i samhället.
Så skönt att det talas öppet om det idag, iaf i många sammanhang, det är en god bit på väg… skulle gärna vilja vara delaktig på något sätt!/Harriet

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: