Nyheter om ADHD-forskning

av David Sweet den 11 december 2013

Sedan våren 2012 har 46 patienter med ADHD varit med om att pröva en ny behandling under forskarluppen – Basal kroppskännedom. I forskningsprojektet testas om Basal kroppskännedom kan ha god effekt i grupp på ADHD-patienter som har kontakt med öppenvårdspsykiatri i Värmland.

Två år av slit med ett forskningsprojekt lider nu mot sitt slut. Jag har arbetat med att utvärdera effekten av kroppskännedomsövningar för patienter med ADHD-diagnos för att, om resultatet blir positivt, öka utbudet av behandlingsalternativ. Alla patienter har under 12 veckor behandlats med Basal kroppskännedom i grupp. De har bland annat övat på att hålla tankarna i nuet och använda kroppen som en stämgaffel för hur både själen och kroppen mår. I gruppen har vi också övat på att försöka hålla en avspänd alerthet istället för en spänd och ”uppvarvad” uppmärksamhet. Att hitta en balans mellan aktivitet, vila och inaktivitet är också ett viktigt inslag. Likaså att hitta sin andning och rytm.

De gruppdeltagare som har kommit till flest tillfällen och deltagit flitigast i gruppövningarna, har upplevt positiva förändringar. Hur pass stora dessa förändringar är återstår analysera. Deltagarna har testats minst en gång i kroppskännedom, kärnsymtom på ADHD, livskvalitet och övriga symtom. En omtestning kommer att ske nu i december 2013 och en sista i maj 2014.

Jag har lärt mig mycket på vägen och träffat många underbara människor med en härlig energi och potential.  Jag återkommer för att presentera resultaten när jag har vridit och vänt på alla siffror.

Bokmärk/Dela
Fler

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: