Psykiatri – mer än samtal

av David Sweet den 4 juli 2013

Läser med intresse artikel i VF om rapportering från Almedalen och debattinlägg från värmländska psykologer verksamma inom psykiatrin. Det är helt igenom sant att flera psykologer skulle snabba på psykologiska utredningar för personlighetsstörningar, ADHD m.m. Ibland blir det så pass svårt att diagnosticera vad grundproblematiken är hos en patient att tidskrävande utredningar är nödvändiga. Och visst söks psykologer till lediga tjänster i Arvika…och håller på att fyllas. Glädjande nyheter!

Samtal görs, men en del känner inte till att flera yrkeskategorier utför professionella samtal – kuratorer, sjuksköterskor, mentalskötare, sjukgymnaster & arbetsterapeuter. De flesta inom psykiatri är utbildade i motiverande samtal (MI), somliga i andra terapeutiska samtalsmetoder med psykodynamiska och  kognitiva inriktningar m.m. Flera har vidareutbildat sig till psykoterapeuter.

Utöver samtal  finns det genvägar till psyket via kroppen. Behovet av kroppsliga behandlingar inom hela Värmlands psykiatri täcks av 7 sjukgymnaster. Och kompetenta finns också privat med eller utan landstingsanslutning. Vi är inte många så kön att träffa en sjukgymnast kan vara lång men värt väntan 🙂

Dåligt mående uttrycker sig ofta i kroppen. Symtom påverkas positivt av att möta dem och därmed öka förståelsen på varför. Varför uppstår det, i vilka situationer, stämningar och tillstånd? Dessa frågor tränar man hos en sjukgymnast att hitta egna svar på, att hantera besvärande upplevelser och stärka tilltron till den egna förmågan att klara av…kroppen…och livet.

Bokmärk/Dela
Fler

{ 3 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

1 Wiktoria 5 juli 2013 kl. 14:02

Det var intressant och klokt inlägg. Jag tänker utvidga ditt resonemang lite. Det är viktigt och givande för en verksamhet att jämföras med andra länder, men ibland kan det vara också lite vilseledande. I Sverige har många personer som jobbar inom psykiatrin, som du så klokt påpekar, mycket bred kompetens utöver sitt grundyrke. Jag undrar om det gäller i samma utsträckning i de länder vi jämför oss med. Jag känner till den polska sjukvården lite grann. Där är man mycket bunden till sitt yrke. När jag för några år sedan, besökte Italiensk psykiatriskvård upplevde jag att där hade man också mycket sträng yrkesfördelning.

2 Marianne Stenlund 5 juli 2013 kl. 13:33

Intressant : ) och som vi alla (förhoppningsvis) vet hör kropp och själ ihop!

Ha det gott!

3 christina görsing 5 juli 2013 kl. 13:22

Jag håller helt med – det behövs mer än samtal inom psykiatrin och man kan nå psykisk hälsa på flera olika sätt – som tur är!

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: