Karlstad Stadslopp och konsten att tänka långsiktigt

av Petter Tunlind den 15 juni 2013

Under våren har jag gått en vidareutbildning i kognitiv beteendeterapi (KBT) för psykologer. Det har varit enormt inspirerande att få slipa sina kunskaper och tekniker i denna effektiva terapimetod. En av de sakerna man lär sig av teorin är att människan är ett djur som, liksom andra, tänker relativt kortsiktigt. Vi har helt enkelt svårt för att göra saker som är bra för oss på längre sikt och där belöningen kommer först senare. Inget nytt förstås, men ändå väldigt viktigt att ha med sig när man försöker hjälpa någon som mår dåligt.

I våras satte jag ett långsiktigt mål som jag nu försöker nå, att under 2014 göra den svenska klassikern, Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet. Jag gillar att röra på mig, men har egentligen inte någon vidare beslutsamhet och bara en lagom dos jävlaranamma. Då hjälper det förstås med delmål och därför anmälde jag mig gladeligen när Kathrin Mörtel, avdelningschef på BUP, tog initiativ till att vi i personalen skulle springa Karlstad Stadslopp (eller Götajoggen som jag hört att mer inbitna Karlstadbor håller fast vid att kalla det).

Folkfest på Stadsloppet

Folkfest på Stadsloppet

Nu är loppet avklarat och vi var ungefär ett dussin BUP:are som ställde oss på startlinjen för att springa en mil i strålande solsken genom Karlstad. Mitt mål var att klara det på strax över 50 minuter. Jag lyckades dock överträffa mina förväntningar och kom in på 49:55.7, inte alls en dålig tid för en lite halv-lat psykolog tycker jag! Kathrin, som inte bara är chef utan också triathlon-atlet, sprang in på respektabla 42:07.3, hatten av helt enkelt!

Glad sommar och lycka till med både dina långsiktiga och kortsiktiga mål!

Bokmärk/Dela
Fler

{ 2 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

1 Petter Tunlind 17 juni 2013 kl. 13:00

Tackar! Jo vi människor har förstås välsignats med en välutvecklad frontallob som gör att vi kan överkomma vissa av våra begränsningar! Det är ju just denna förmåga som man får ta till när man behöver uppnå något som kräver arbete och även den förmågan som vi på många sätt försöker komma åt i en psykoterapi!

2 Ola Lindgren 17 juni 2013 kl. 10:44

”Människan är ett djur (…) Vi har helt enkelt svårt för att göra saker som är bra för oss på längre sikt.”
Jag skulle som kollega våga påstå att vi (om det är så) är det enda djur som kan formulera en sådan tanke och dessutom reflektera över den. Alltså en avsevärd förmåga till abstraktion och framförhållning, som också utgör en viktig del av ”det unikt mänskliga”. Du har väl också engagerat dig i en långsiktig plan att utbilda dig i fem, sex år för att därefter som belöning få din psykologlegitimation? Grattis till en helt ok tid på götajoggen!

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: