Psykiatrin är med när PS13 utforskar psykologins gränser

av Petter Tunlind den 29 april 2013

Var går gränsen mellan psykisk hälsa och psykisk ohälsa? Kan man verkligen säga att någon är ”psykiskt sjuk” på samma sätt som att någon blir sjuk i influensa? Dessa svåra frågor ställer vi oss, eller bör vi ställa oss, ofta i psykiatrin.

Som psykolog är jag upplärd i konsten att kategorisera och sätta gränser, men samtidigt ifrågasätta kategorier. Att sätta en diagnos, samtidigt som jag aldrig får glömma att bokstäverna ”ADHD” bara är en beskrivning, ingen absolut sanning. Alla som har varit med om en smärtsam förlust, en utmattande arbetssituation eller en destruktiv relation vet också om att gränsen mellan psykisk hälsa och psykisk ohälsa inte alls är så tydlig som psykiatrins diagnoser antyder.

Psykologstudent 13 logo

PS13 – Var går gränserna?

På årets Psykologstudentmässa, PS13, intresserar man sig för just gränser. Vad kan en psykolog jobba med? Var går gränsen för psykologin? Stora och intressanta frågor tar man sig an för att utforska både de inre och yttre gränserna för psykologisk vetenskap och praktik. För andra året i rad ska jag delta som representant för psykiatrin i Värmland på Psykologstudentmässan.

Den här gången hålls den i Stockholm och jag deltar på mässan tillsammans med landstingets studierektor för PTP-psykologer, Marja Rudenhed, och Anna Lindgren, PTP-psykolog på Psykologmottagningen för Mödra- och barnhälsovård. Tillsammans finns vi där för att prata med framtidens värmländska psykologer.

Ni som också är med på mässan får gärna komma bort till vår monter och diskutera var gränserna går! Vilka gränser? Vilka gränser som helst! Psykiatrins gränser, Människans gränser, till och med Värmlands gränser, även om de är något lättare att definiera.

Vi ses där!

Bokmärk/Dela
Fler

{ 1 kommentar… läs den nedan eller lägg till en }

1 Susanne Boman 3 maj 2013 kl. 09:30

Spännande frågeställningar. Ser fram emot att få ta del av diskussionerna här på bloggen.

Lycka till på Mässan

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: