Att jobba som psykiater i Värmland

av Susanne Boman den 12 april 2013

Els den Teuling, psykiater och studierektor vid psykiatrin i Värmland blev under den holländska Psykiatriska kongressen (Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Voorjaarscongres) intervjuad om hur det är att jobba i Sverige. Här kan du läsa ett utdrag av hennes berättelse:

– Den kunskap jag tog med mig från Nederländerna uppskattas inom Division Psykiatri och det handlar mycket om att utbyta kunskap med varandra. Jag har upplevt att jag fått möjlighet att påverka verksamheten och utveckla mig själv.

Els berättar hur det är att jobba som psykiater i VärmlandEn skillnad jämfört med att arbeta i Nederländerna är de svenska fackföreningarnas starka inflytande som gjort arbetsvillkoren bättre. Till exempel finns här tydligare och generösare regler och riktlinjer kring arbetstider och jourersättning.

Trots att det finns brist på psykiatriker, vilket förstås medför viss ansträngning, är arbetsmetoderna annorlunda i Sverige. Det gör att arbetet ändå inte är lika påfrestande som i Nederländerna.

Mycket är annars detsamma, men det finns t.ex. skillnader vad gäller tvångsvård. Vid en tvångsinläggning i Nederländerna är det inte automatiskt tillåtet att tvångsmedicinera, vilket uppfattas som en brist hos behandlarna.

Att bo mitt i naturen så som man kan i Värmland är omöjligt i Nederländerna. Stillheten är välgörande, bilköer finns inte, däremot finns det mycket vildmark. Att det i Nederländerna bor så mycket folk på ett så litet område medför att man är så mycket mer stressad och otåliga gentemot varandra.

Els den Teuling

Bokmärk/Dela
Fler

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: