Kongress om barnmisshandel och vanvård

av Karin Haster den 17 september 2012

Under förra veckan var Kjerstin Almqvist, chef på psykiatrins FoU-enhet och adjungerad professor i psykiatri på en internationell kongress i Istanbul. Vi inom psykiatrin i Värmland är stolta över att vår egen professor inbjudits att föreläsa på International Congress on Child Abuse and Neglect i Istanbul. 

Karin
 

Promising, but not good enough
Fyra intensiva dagar är snart över, och jag sitter på flygplatsen och sorterar intrycken från konferensen i Istanbul. I vanlig ordning har det varit ett späckat program där föreläsningar, symposier och workshops har avlöst varandra.

Titeln på min egen föreläsning var ”Promising, but not good enough”. Det syftar på resultatet av den nationella utvärderingen av insatser i Sverige för barn som bevittnat våld mot mamma, som jag tillsammans med en forskargrupp under ledning av Anders Broberg sammanställde förra året. 

Vi kunde ju då konstatera att både barn och mammor uppskattade insatserna, och barnen blev bättre, men man kunde trots det inte vara nöjd med resultatet. Det var en stor andel av barnen som fortfarande hade höga nivåer av psykiatriska symtom efter att insatsen var slut, och det kunde inte enbart förklaras med att de fortfarande hade en svår livssituation. Insatserna var helt enkelt inte nog effektiva för barn med så svåra psykiska störningar, även om de var utmärkta som en första krisintervention.

Det blev en spännande diskussion efteråt där bland annat en nyazeeländsk delegat var upprörd över den svenska lagstiftningen som inte säkrade alla barns rätt till behandling, även när vårdnadshavarna inte är överens. Andra europeiska delegater beskrev liknande problem som vi haft här i Sverige. Vi kunde ju även berätta om den ändrade lagstiftningen som nu innebär att boendeföräldern kan begära stöd från socialtjänsten för att barn ska få behandling inom barnpsykiatrin även om den andre föräldern motsätter sig det. Vi får hoppas att denna lagstiftning även kommer att användas. 

Och Istanbul?
Ja, jag brukar säga att jag tycker att alla konferenser ska ligga i Sunne för man hinner i alla fall inte se något av de spännande ställena där de hålls och resorna är tröttsamma. Men några timmars strosande i stan blev det i alla fall på kvällarna och jag kan bara säga att Istanbul är fantastiskt. Vackert, vänligt, lättsamt att strosa runt i och slå sig ner på ett utekafé eller ta en bit mat på en ”lokanta”. Värt att åka tillbaka till på semester. 

Om några dagar berättar jag mer om några av de föreläsningar som jag lyssnade på under dagarna i Istanbul. 

Mer om kongressen: http://www.ispcan2012.org/default.asp

Bokmärk/Dela
Fler

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: