Hjälp för opiatmissbrukare

av Karin Haster den 14 augusti 2012

Elin är sjuksköterska hos psykiatriska öppenvården i Kristinehamn. Hon berättar om vad Laro-mottagningen betytt för henne och några av hennes patienter.

Karin

Det finns hopp för alla!

Under våren, april för att vara exakt, öppnades en ny mottagning som håller till i psykiatrihuset i Karlstad, LARO-mottagningen. LARO står för LäkemedelsAssisterad Rehabilitering vid Opiatberoende.

Mottagningen består av sjuksköterskor och en läkare som specialiserat sig inom missbruk. Utifrån denna mottagning har länets olika psykiatriska öppenvårdsmottagningar verksamhet mot patienter på sina respektive orter.

I Kristinehamn där jag verkar har vi sedan tidigare ett flertal patienter med tungt opiatmissbruk. Landstinget har tidigare köpt vård från andra län för att kunna tillgodose deras behov av hjälp, medicinering och stöd. I och med uppstarten av LARO-mottagningen kunde vi ta hem våra patienter och arbeta på mera nära håll, med många fördelar!

Det finns, som med all vård, mycket regler och krav för att komma med i behandlingen, något som såväl sökande missbrukare som oroliga anhöriga kan uppleva som orättvist men direktiven från Socialstyrelsen är tydliga och behandlingen är ingen dans på rosor. Vad man kan se på reaktioner utifrån så ses behandling med Metadon eller Subuxone/Subutex som en enkel utväg, gratis knark sponsrat av vården osv. Vi som ser patienterna som genomgår behandlingen kan vittna om en annan verklighet för de som verkligen är motiverade.

Vi kan ju börja med att förtydliga att läkemedelsassisterad behandling endast erbjuds personer med ett opiatberoende – opiater är heroin, morfin eller opium. Andra förutsättningar är att personen i fråga fyllt 20 år och har ett dokumenterat missbruk av just opiater i minst ett år. Utöver detta krävs en helhetsbedömning av patientens beroende, hälsotillstånd och sociala situation. Målet är att med medicinsk och psykosocial behandling i samarbete med andra myndigheter, t.ex. socialtjänsten, kunna ge ett drogfritt liv med sysselsättning, boende och ökad livskvalité. Själva medicinen i detta är bara 30 % av behandlingen!

Flertalet patienter har för mig beskrivit början av behandlingen som ”pest eller kolera”, att leva ett liv i missbruk med mycket risker, brott, prostitution, sjukdomar är illa. Men missbruk är en hård fälla som är svår att ta sig ur, som kräver mycket uppoffring och vilja. Att sedan börja med en behandling som är integritetskränkande och frihetsinskränkande är tufft! Att få utstå tuffa biverkningar, att dagligen lämna urinprov och ta sin medicin under övervakning är väl inget någon av oss skulle vilja uppleva. Att bli tvingad ut i sysselsättning eller få personal som tränger sig in i privatlivet med närvarokontroller inom arbete/studier osv. Man kan tycka att detta är småsaker och självklarheter, för att få hjälp måste man ge och ta, men om man ser med patienternas ögon och sätter sig själv i samma sits så förstår jag innerst inne att man har svårt att ta steget till drogfrihet när det är så lätt att köpa droger idag.

Men det är där vi nu kommer in mera aktivt, nu när vi kan ge en närmare vård har vi större kontroll, lär känna patienterna på en annan nivå och kan komma med såväl pekpinnar som klappar på axeln. Vi kan ge vården till de som är motiverade och vi kan motivera de som är på gränsen.

Skulle utan problem kunna fortsätta skriva en mindre uppsats inom ämnet … men avslutar nu med att det finns exheroinister som idag lever ett normalt liv med familj och barn, fast arbete och allt vad ett fullvärdigt liv ska innehålla tack vare behandlingen. Jag har fått det höga nöjet att träffa flertalet av dessa och få bekräftat att det finns hopp för alla!

Elin Jibbefors
Sjuksköterska, psykiatriska öppenvården Kristinehamn

Bokmärk/Dela
Fler

{ 4 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

1 Elenor Jakobsson 22 augusti 2012 kl. 11:21

Bra skrivet- intressant och informativt!
Hoppas givetvis på fler inlägg ifrån dig!

2 Elenor 22 augusti 2012 kl. 11:20

Bra skrivet- intressant och informativt!
Hoppas givetvis på fler inlägg ifrån dig!

3 Annica Säwström 21 augusti 2012 kl. 11:01

Roligt att få höra om er väl fungerande verksamhet och att du brinner så för ditt jobb. Kan förstå att det är svårt men ändå väldigt givande!

4 Eva Gräsberg 21 augusti 2012 kl. 08:44

Himla kul att få inblick och att bli påmind om er verksamhet.

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: