Vi springer i Karlstad stadslopp!

av Karin Haster den 14 juni 2012

Heja på oss i Karlstad stadslopp! Vi springer för psykiatrin och för att vi älskar känslan av ett tufft fyspass. Anders berättar mer.
Karin

Nu är det nära! 
För några månader sedan fick jag en utmaning från några personer i min närkrets att ställa upp i Karlstadloppet. Sånt gjorde man ju när man var yngre, inget för 60-plussare var min spontana tanke. Dock, efter lite funderingar antog jag utmaningen och förde den vidare till divisionsledningen bland annat. Får väl se vilka som antagit utmaningen.

Varför gör man något sådant, frågar sig väl många. För mig är svaret egentligen enkelt. Tycker man om att röra på sig blir man till slut någon sorts missbrukare, finns ju något som heter endorfiner och jag vet ganska väl vad ett sådant missbruk kan medföra.

Undrar om detta kan vara en utveckling av den så kallade humoralpatologin, som talar om våra fyra olika kroppsvätskor och att balans måste råda för att vi ska vara friska. Tror att det var Hippokrates och Galeno som beskrev dessa teorier för några år sedan.

I alla fall, min teori om inre balans handlar om att efter en tuff dag på jobbet när man känner sig som psykologiskt mörbultad, är det oftast välgörande att ”köra skiten ur sig” också rent fysiskt. Då uppstår balansen på samma sätt som enligt matematikens regler som bland annat säger att minus gånger minus blir plus. Välbefinnandet som uppstår känner alla som motionerar någorlunda regelbundet säkert igen.

För att kroppen ska få sitt räcker detta tyvärr inte, man måste kontinuerligt vara i rörelse, inte minst för att alla småmuskler ska få sitt. Lyssnade på en professor i ämnet, som tyckte att vi skulle ha fler gå-möte, röra på oss när vi pratade i telefon och så vidare. Intressant, men hur går ett stå-och-gå-möte till i praktiken? Dock, ingenting är omöjligt, så kanske vi i framtiden har andra former av möten. Känner mig lite gammalmodig när jag sitter och skriver detta nu när det mesta hanteras framför datorn. Maila går väl an och är praktiskt, men inte lika trevligt som att gå iväg och träffa den person som man har ett ärende tillsammans med. Tror att vi är många som tycker som jag.

Förr i världen, det vill säga på nittio-talet, när jag påbörjade min bana inom landstinget hade vi något som kallade för friskvårdstimme, vilket var mycket uppskattat av många. Tyvärr togs detta bort men kanske det är på väg tillbaka. Varje krona vi investerar i personalen får vi ofta tillbaka flerfalt.

Nåväl, nu är det i alla fall dags för motionärernas stora begivenhet i Karlstad, och division psykiatri kommer att delta med ett lag. Vi kommer att springa och gå i likartad klädsel, det vill säga t-shirts med psykiatri-text på ryggen och landstingsloggan någonstans på tröjan. 

Heja på oss när vi tar oss fram, tror att vi kommer att behöva det. 

Anders Eliasson
Verksamhetschef för länsgemensam psykiatri

Bokmärk/Dela
Fler

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: