Nya möjligheter med Cosmic PAS och akutliggaren

av Karin Haster den 21 maj 2012

Landstinget i Värmland inför vårdinformationssystemet Cambio Cosmic i hela landstinget. Just nu införs en del som heter Cosmic PAS (patientadministrativt system). Thomas Fröde, som är avdelningschef på psykiatriska akutmottagningen berättar hur systemet fungerar på mottagningen.

Akutliggaren ger överblick och ökad patientsäkerhet 
I samband med Cosmic PAS-införandet har vi fått möjlighet att lägga till en modul som heter akutliggaren. För oss som jobbar på akutmottagningen innebär det helt nya möjligheter. 

I akutliggaren får vi en överblick över alla våra sökande så fort vi loggar in i Cosmic. Vi får också möjlighet att via triage besluta i vilken turordning patienterna får träffa en läkare och vilka akutåtgärder som ska vidtas. 

Beslutsstödet används även av Östra sjukhuset i Göteborg och är anpassat för psykiatrin. Det innehåller allt som dagens pappersjournal för akuten innehåller, plus riskfaktorer för suicid och utagerande beteende. 

Genom en gemensam akutjournal kan all dokumentation om vad som sker hos oss samlas på ett ställe och kommer sedan att ligga som en referens i Cosmic där man kan gå tillbaka och följa hela vårdförloppet. Genom det här sättet att jobba slipper vi lösa lappar som riskerar att komma bort och det ökar patientsäkerheten. 

De patienter som bedöms inte behöva träffa vår jourläkare hänvisar vi vidare till exempelvis primärvård eller ger egenvårdstips. Akutliggaren ger oss möjlighet att skriva ut en lapp med vår hänvisning som också blir en del i journalreferensen. 

Konsultremisserna kommer till oss digitalt (ÄNTLIGEN!), så att vi slipper alla fax och lösa papper som riskerar att komma bort. Vi kan också skicka bevakningar digitalt och slipper faxa för kännedom.

En annan positiv bit är dokumentationen för de patienter som kvarstannar på akuten för observation. Tagna blodprover syns direkt i akutliggaren och när svaren kommit från labb syns det tydligt. 

Mindre roligt men smidigt är faktureringen som nu kommer att skötas av oss. Den sker via en länk i akutliggaren. 

I juni får vi på psykiatriska akutmottagningen utbildning för att kunna köra igång med akutliggaren efter sommaren. För oss innebär det en hel del förändringar i arbetssätt men även om det i början kommer att bli en del strul så vinner vi och våra patienter otroligt mycket på att få chansen att införa akutliggaren. 

Det känns roligt att få köra igång efter sommaren och om allt funkar som planerat så kommer vi då att ta ett jättesteg i rätt riktning. 

Thomas Fröde
avdelningschef, psykiatriska akutmottagningen

 

Bokmärk/Dela
Fler

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: