Den svåra konsten att erbjuda både snabb och god vård

av Petter Tunlind den 18 november 2011

Novembermörkret börjar göra sig påmint i Värmland. Det är en tid då folk kanske börjar varva ned inför jul. På BUP är det däremot fullt ös. Som vanligt så innebär november månad ett högt patientinflöde till barn- och ungdomspsykiatrin. Hur kommer det sig då att fler barn, unga och föräldrar söker hjälp hos oss just så här års och hur ska vi kunna bemöta alla på ett bra sätt?

Att den mörka årstiden påverkar det psykiska måendet hos både vuxna och barn vet vi sedan länge, men är det hela förklaringen? Troligen bidrar även skolornas utvecklingssamtal under senhösten till att svårigheter uppmärksammas och sätts i fokus. Skolorna skickar sedan remisser till oss efter att ha uttömt sina egna möjligheter till att lösa problemen. Även den rena slumpen är nog en faktor.

BUPs entré i novemberOrsakerna är förstås många till att inflödet på BUP varierar. Ofta har vi små möjligheter att förutspå hur många som kommer att söka hjälp hos oss under en viss period.

Ibland får vi jobba stenhårt för att hålla den förstärkta vårdgarantin, som innebär att man ska få en första tid till oss inom 30 dagar. Vi lyckas däremot nästan alltid med det i slutändan.

När det kommer många nya patienter till oss samtidigt blir det däremot svårt att hinna med att ge alla den behandling de behöver. Vi behandlare gör speciallösningar för att kunna hjälpa så många som möjligt, men ibland är våra ansträngningar inte tillräckliga. Vi räcker inte alltid till. Att få möjlighet att göra en skillnad i barn och ungas liv är det som gör arbetet som psykolog på BUP så oerhört roligt och givande. Det är också därför det är så plågsamt de gånger man faller till föga.

Jag hoppas att vi ska bli fler som kan bidra till detta fantastiskt givande arbete. Inom en snar framtid går en annons ut för att anställa psykologer till BUP, när några av mina kollegor går i pension. För min del ska det bli extra kul med nya ansikten i psykologgruppen!

Ledningen söker även aktivt efter kuratorer och sjuksköterskor som kan bidra till att bemöta de patienter som söker sig till oss. Om du eller någon du känner är psykolog, socionom eller sjuksköterska och vill ha ett roligt och spännande jobb uppmanar jag er att söka. Om du inte är psykolog, socionom eller sjuksköterska så är det bara att ansöka till universitetet, så ses vi om några år!

Bokmärk/Dela
Fler

{ 3 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

1 Petter Eriksson 1 december 2011 kl. 10:47

Nu är annonsen för psykologtjänsterna ute! Ni hittar den via arbetsförmedlingen, landstinget i värmlands hemsida, eller offentliga jobb. För enkelhetens skull länkar jag annonsen även här!

2 Karin Haster 19 november 2011 kl. 09:45

Härlig framåtanda! Vi har utmaningar framför oss men om vi alla resonerar som dig då fixar det sig till det bästa för patienter och anhöriga/närstående.

3 Medicin Bloggen 18 november 2011 kl. 21:32

Kul att läsa om Er vardag! Det ni gör är viktigt

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: