Kommun- och landstingsanställda utbildas i vård- och stödsamordning

av Karin Haster den 26 september 2011

Nu har äntligen utbildningen för vår interna vård- och stödsamordningsutbildning startat. Ulrika Gullberg som är samordnare har skrivit några rader:

Den 13 september kom de!

Äntligen satt trettiotvå personer, anställda inom kommun och landsting, i en sal på Lagergrensgatan i Karlstad redo att påbörja en tre terminer lång utbildning i vård- och stödsamordning!

Deltagare web

Som Karin Haster tillsammans med Karin Melberg, omvårdnadschef i Torsby kommun, sa i sitt välkomsttal så har det varit en lång väg för att komma fram till där vi är idag och vi är inte framme vid målet ännu. Målet är att Vård- och stödsamordning som arbetssätt är implementerat i division psykiatri och länets sexton kommuner!

Utbildningen som nu startade kommer att varva teoridagar med handledningstillfällen under dessa tre terminer och det syftar till att höja kompetensen hos landstingets och kommunernas personal. Den höjda kompetensen behövs för att möjliggöra införandet av arbetssättet vård- och stödsamordning/Case management enligt en metod som kallas Integrerad psykiatri. Det arbetssättet ska göra att personalen bättre kan stötta personer med stort vård- och stödbehov, på grund av psykisk sjukdom och/eller psykisk funktionsnedsättningar, till att få en bättre livssituation.

Genom att utveckla denna gemensamma metod och arbetssätt vill vi få till en bättre samverkan mellan landstingets psykiatri och kommunernas socialpsykiatri.

Detta är inte den enda utbildningssatsning som pågår för att införa Vård- och stödsamordning. Redan 2010 gick 200 anställda inom landstinget och länets kommuner en tiodagars basutbildning i Integrerad psykiatri. Även chefer inom kommunerna och landstinget och landstingets läkare håller på att utbildas i arbetssättet.

Bokmärk/Dela
Fler

{ 1 kommentar… läs den nedan eller lägg till en }

1 Gunilla Sundqvist 6 november 2011 kl. 13:51

Fantastiskt att det är på gång och så skönt att vi redan finns ett gäng som är färdigutbiladade vård och stödsamordnare/CM, 180hp. Nu ser vi då äntligen en ljusning både för oss nyutbildade och att våran kompetens kommer att bli till nytta för brukaren.
Mvh. Gunilla

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: